7 Ağustos 2014 Perşembe

"Parçalanmış Krallıklar-N.K. Jemisin" Kitap Yorumu




Kitap Adı: Parçalanmış  Krallıklar
Özgün Adı: The Broken Kingdoms
Seri Adı: Miras Üçlemesi (#2)
Kitap Yazarı: N.K Jemisin
Çevirmen Adı: Kader Çekerek
Sayfa Sayısı: 392
Yayınevi: DEX Yayınları


Arka Kapak

Tanrılar ve Faniler. Güç ve aşk. Ölüm ve İntikam.


Yerağaç'ın altındaki Gölgeşehir'de, büyülü geçitler açılıyor, Tanrılar fanilerin arasına saklanarak yaşıyorlar.
Kör bir sanatçı olan Oree Shoth, bir gün çöplüğünde yarı ölü bir adam bulur. Adamın güneş gibi parladığını fark eder; Oree aslında büyülü olan şeyleri görebilme yeteneğine sahiptir. Oree hiç konuşmayan bu adamı tekrar hayata döndürmeye çalışırken birileri Tanrıları öldürüp şehrin dört bir yanına bırakmaya devam eder.
Oree'nin kalbini çalan tuhaf konuğu onu ölümcül bir tehlikenin ortasında bırakır. Katillerin istediği o mudur yoksa Oree mi; Arameri Kralı'nın dünyevi gücü müdür yoksa Karanlık Tanrı Nahadoth'un kendisi mi?

Fantastik edebiyata yepyeni bir soluk getiren Miras Üçlemesi'nin ikinci kitabı Parçalanmış Krallıklar, şaşırtıcı bir şekilde devam ediyor.

"Bazı kitaplar iyidir, bazılarıysa muhteşem fakat çok azı gerçek anlamda önemlidir... Bu kitap, yılın en okunmaya değer kitabı."
Bookpage

"Yeryüzüne inmiş Tanrıların köle olarak yönetici sınıfa hizmet ettiği, büyüleyici egzotik bir dünya...Cinayet ile ihtiras bir arada."
Library Journal



Benim Yorumum

  Arka Kapakta bir yorum var
"Bazı kitaplar iyidir, bazılarıysa muhteşem fakat çok azı gerçek anlamda önemlidir... Bu kitap, yılın en okunmaya değer kitabı." 
Bookpage
    Bu yorum ilk kitap Yüz Bin Krallık için yazılmış. Ama bu kitaptan da bir parça var. Bu kitap hem iyi hem muhteşem. İkisinin arasında sıkışmış. 
    Benim hatam, kitaba Yüz Bin Krallık arayışıyla başlamış olmamdı. Ama Parçalanmış Krallıklar bir Yüz Bin Krallık değildi. Parçalanmış Krallıklardı. Bir kitapta başka bir kitap arayarak büyük bir hataya düştüm ve kitaptan beklediğim zevki alamadım. Ama buna rağmen kitap çok güzeldi. Belli bir yerden sonra "Vay be!" dedirttirdi. 
  
    Kitap Oree Shoth'un azından anlatılıyor. Kendisi kör.Kitap Yüz Bin Krallığın sonuyla başlıyor. O büyük patlamayla. Sonra iki sayfa çeviriyorsunuz ve on yıl sonraya geçiş yapıyor. Oree Gökşehir'e taşınmış. Yerağaç'ın altında yaşıyor ve Tanrıları görebiliyor. İlk kitabın sonunda Enefa'nın gücü Yeine'ye geçmişti. Alacakaranlık Tanrısı. Yaşam ve Ölüm'ün Tanrısı. Tüm tanrı çocukları yeryüzüne indi ama sadece Gökşehir'de dolaşabiliyorlar. Yeine böyle bir kural konmuş. Kitapta da ondan Gri Leydi diye bahsediliyor. Kitapta fazla olgun, gıcık bir Tanrı gibi gözüktü gözüme.

    Her neyse Tanrı çocukları Gökşehir'de. Oree de Gökşehir'de ve Oree büyülü şeyleri görebiliyor. Doğal olarak Tanrıları, onların ayak izlerini vs. görebiliyor. Zaten kitabın tamamı Tanrı içerikli. Bu yüzden kör birinin yaşamını okuyormuşsunuz gibi değil kitap. Betimlemelerde çoğu zaman hiç bir eksiklik hissetmedim.

   Oree bir gün çöplüğünde bir adam bulur ve onu evine alır. Devamlı ölmek için uğraşan, hiç konuşmayan bir adam. Bence tahmin ediyorsunuz onun kim olduğunu. Ama söylemeyeceğim belki spoilder olur. Oree daha sonra ona Ferli demeye başlıyor. Feri olan adam. 

  Bir de Madding var. Biricik Mad. Yine fangirllüğümü göstersem mi? Neyse. Biri şu çocuğu üzmeyi bıraksın. Gerçi artık üzemezsiniz ama. Şimdi spoilderli bölüme geçmeliyim.

Spoilder! Spoilder! Dikkat!

   Yeni Işıklar tarikatından nefret ediyorum. Çünkü onlar Mad'i öldürdüler. Gerçekten üzüldüğüm tek karakterdi. Ne Oree'nin ne de Ferli'nin çektiği işkenceler umrumda değil. Siz Mad'i öldürdünüz! Ve Nahadoth'u öldürmek istiyorsunuz. Bu dialog'u özellikle not aldım.
"Gece Tanrısı'nı öldürmek istiyorsunuz."
"Evet." dedi Leydi Serymn.  (sf 183)
    Birincisi Serymn nasıl bir isim. Bu nasıl okunuyor ya? İkincisi ise Gece Tanrısı'nı öldürmek. Gece.Tanrısı'nı. Nahadoth'u. Tanrı. Gece. Haha. Siz kim Nahadoth'u öldürmek kim? Sizden nefret etmem için Mad'den sonra gelen neden. Neyse cezanızı buldunuz zaten.

Spoilder bitti.

      Son olarak samimi bir anlatımı var. "İşemem gerek" gibi gerçekçi ögeler bulunuyor. İlk kitapta da vardı ama ilk kitapta öyle çok da gerekli bir yerde değildi. Burada ise tam yerinde kullanılmış.

  Bütün bunların arasında işeme ihtiyacım. İşedim. Bana bakmaya gelen kişi kokuyu alınca Bagöl dilencileri gibi küfretti. O gitti kadınlar geldi yerine.  Altıma bez bağladılar.
(sf. 241)
   
   Yatağa zorla bağlandığı zaman, yemek, içmek, nefes almak gibi temel ihtiyaçlardan bahsedilirken bundan bahsedilmese garip olur, okuyucuyu düşündürürdü zaten. En azından beni.

   Bir de sonundan bahsetmek istiyorum. Mutlu, trajedik son. Çelişkili değil mi? Böyle sonlardan nefret ediyorum. Rahat, konforlu, aslında mutlu denilebilecek ama üzücü tarafı olan sonlar. Sevinsek mi üzülsek mi bilmiyoruz. O sonların tek yaptığı şey tüylerimizi diken diken etmek. Lütfen böyle sonlar yazmayın. 


7 yorum:

  1. yani okunur diyosun. valla senin bilok iyi oldu. şu melezden bi başlıyim ben du bahalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başla başla :D dört gözle bekliyorum ::)))

      Sil
  2. kaç günde okuyon bi kitabıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem. Bazen bir günde bitiyor, bazen bir hafta belki bir buçuk hafta sürünüyor elimde. Gerçi bir haftadan fazla çok nadir oluyor ama okullar açıkken ne olacağı bilinmez. Bir başlatıyorlar sınav haftasını baş kaşımaya bile vakit kalmıyor anca otobüslerde, duraklarda ne kadar okursak onla gidiyor çoğu zaman :))) Yani hiç belli olmuyor :( Sen kaç günde bitiriyosun? Dur tahmin ediyim. Benim bitirdiğimin yarısından daha kısa sürede değil mi?

      Sil
    2. yok ya çok farklı değil. genelde bi gecede, ya da haftasonuysa bi günde filan, dex'ler bi günde bitiyo yaaa en fazla. ama yani akşamları evdeyim yalnızım çok zor diil. az sevmişsem ama elimde evet bi hafta gider :) romanlarda saatta 50 sayfa okuyom bak ölçtüm. sen de ölç sora söle ama banaaa :)

      Sil
    3. Hım merak ettim bende bak şimdi. Oyunbaz'ı okurken saat tutucam :)

      Sil
    4. saatte 50,5 sayfa yanlış saymadıysam :)))

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...