22 Haziran 2014 Pazar

"Senden Önce Ben-JOJO MOYES" Kitap Yorumu



                                      
Kitap Adı: Senden Önce Ben
Orjinal Adı: Me Before You
Kitap Yazarı: Jojo Moyes
Sayfa Sayısı: 480
Çevirmen:  Ayşe Görür
Yayınevi: Pegasus Yayınları



Arka Kapak:




Birbirlerine aşktan başka verecek hiçbir şeyleri yoktu...

Yaşamın ince detayları Loudan sorulur. Otobüs durağıyla ev arasında kaç adım var? Çalıştığı kafeye gelip gidenler nasıl bir hayat yaşıyor? Parlak yeşil elbisenin altına ne renk külotlu çorap giyilir? Onda bu soruların hepsinin cevabı var. Kolayca mutlu olabildiği küçücük dünyasında bilmediği tek şey hayatın çok daha karmaşık soru ve cevaplarla dolu olduğu...

Geçirdiği motosiklet kazasıyla hayatı altüst olan Will uzun süredir karmaşık sorularla meşgul. Bu hayatta diğer insanları mutlu eden küçük şeyler ona biraz olsun keyif vermiyor. Çevresindeki tüm renkler birden griye dönmüş ve böyle bir umutsuzluk içindeyken yapabileceği tek şeyin hayatını sonlandırmak olduğunu düşünüyor.

Peki, asık suratlı, aksi ve geçimsiz Will, Lounun rengârenk yaşamıyla karşılaşırsa neler olur?

Mucizelere inanmıyorsanız durup bir kez daha düşünün...


"Sakin Son Bölümleri Otobüste Giderken Okumayin. Ağlamamak için kendinizi tutmaya çalışırken bir enkaza dönüşebilirsiniz."
Tracy Williams

"Bu kitabı okuyunca duygudan duyguya koşacağınız bir lunaparka girmiş gibi oluyorsunuz. Okurken dünyayı ve zamanı durdurmak isteyeceksiniz."
Dooster

"Arkadaşların elden ele dolaştıracağı bir roman olacak. Moyes karizmatik, gerçekçi ve çarpıcı karakterler yaratmayı çok iyi biliyor."
The Independent

"Sizi bu kadar içine çekecek başka bir kitap bulmanız çok zor. Yıllardır okuduğum en güzel kitap."
Gill B.

"Bu hikâyeyi kitap bittikten çok uzun bir süre sonra bile hatırlayacak, her daim yanınızda taşımak isteyeceksiniz."
Romantic Book Lover



Benim Yorumum


             
               Louisa Clark 26 yaşında altı sendedir çalıştığı kafe işinden ayrılmış ve bir süre sonra ailede çalışan tek kişi olarak kalmıştır. İş Bulma Kurumu'na gidip iş başvurusunda bulunmuş ve işçi sınıfı Lou'nun çalışabileceği tek iş 35 yaşında iki sene önce bir kaza sonucu kuadripleji hastası olan William Traynor'dur.


               Will aşırı huysuz, kendini dış dünyaya tamamen kapamış ancak kazadan önce aşırı hareketli bir yaşama sahip olan oldukça yakışıklı bir adamdır.


                Lou'nun işe alınma sebebi oldukça hayat dolu olması ve Will'e iyi gelip onun Dignitas'a gidip intihar etmesini önleyecek kişi olduğu düşünülmesidir. Öyle olur da Lou kendini işe öyle kaptırır ki... Gezi takvimleri düzenlemek, değişik hobiler edinmek gibi hayatın daha güzel olabileceğini gösterecek bir çok etkinlikte bulunur Lou. 

               Ama olaya bir de Will'in tarafından bakmak gerekli. Sonuçta birine devamlı bağımlı yaşamak gerçekten çok zor bir iş. Düşünsenize işemeye bile kendiniz gidemiyorsunuz.  Ağzınıza bir kaşık yemek bile koyamıyorsunuz. Hatta yatağınız da özgürce yatamıyorsunuz bile. Başınızda sürekli birisinin olması... Devamlı birine muhtaç olmak kimsenin isteyeceği şeyler değil. 


             Lou,  Will'e kazadan sonra da hayat olabileceğini göstermeye çalışırken garip ve oldukça sevimli bir aşkın içine sürüklenirler. Ancak bunların hiç biri Will'e yeterli değildir. Ki ben aynen şu şekildeydim;





              Kitabın beni etkileme konusuna değinirsek kitap beni okurken gerçekten çok etkiledi ama kitabı elimden bırakmamla etkisinden çıkmam bir oldu. Kitabı okurken  "Oha bune ya ben bunun etkisinden nasıl çıkıcam" , "Will bebeğimmm Lou ve sen çok tatlısınızzzz" falan oluyorsunuz ama kitap bittiği andan gerçekten unutuyorsunuz. Belki de kitabın sonuyla ilgilidir. Bilmiyorum. 

            Peki bu kitap bana bir şeyler kattı mı? 

            
            Evet kattı. Gerçekten çok üşengeç biriyimdir. Refleks olarak yapmasam  göz kırpmaya hatta nefes almaya bile üşenebilirim.  Ama Will devamlı Lou'ya hayatının daha hareketli olmasını, hayatın güzelliklerini farkında olmasını ve küçük kasabasında kısılıp kalmamasını tembihlerken veya Lou'nun Will için hazırladığı aktiviteleri heyecanla anlatması benim biraz uyanmama neden oldu diyebilirim. Ki cidden üşengeçlik yüzünden ölebilirim. Ama iyi haber. Yaşamama yetecek kadar üşengeçlikten kurtuldum :DD
             Eğer sizde benim gibiyseniz gerçekten okumanızı tavsiye ederim çünkü hayata bakış aşınızı değiştirmenizi ve o pencereden baktığınız hayatınızın çerçevelerinin biraz daha genişlemesine sebep oluyor.


Alıntılar




           Will  "Dondurma servisi yapacakmış gibi gözüküyorsun" dedi

           Nathan da onu onaylayarak " Ah arkadaşım! Senden iyi hizmetçi olur." dedi "Bunu gündüzleri giymekten çekinme gerçekten" dedi
(s.215 Will-Nathan)


        "Bak, işte bu seni güldürecek. Kütüphaneye üye oldum" (Lou söylüyor),

(Will-Lou)

       "Klasik müzik hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Yani bazen babam radyoda yanlışlıkla Klasik FM'i ayarlardı ama..." (Lou, Will'e söylüyor.)

(Will-Lou)







8 yorum:

  1. bu kitabın kapağı bana küçük prensi hatırlatmıştı ilk gördüğümde :)

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Daha çok eğlenceli ama sonu ağlamaklı. Ağlamaklı son yazmamışlardır diye düşünüyosun kitabı okurken ama cıks ağlatıyor :D

      Sil
  3. Bu kitabı alalı uzun bir zaman oldu, fakat bir türlü okumak kısmet olmadı. İnşallah aöf sınavlarından sonra okuyacağım.
    Güzel tanıtımınız içinde teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınavınızda başarılar!! :D Ben teşekkür ederim :DD

      Sil
    2. İnşallah iyi geçer, teşekkür ederim.

      Sil
  4. Bu kitabı çok merak ediyorum ama okuma fırsatım olmayacak çünkü cuma günü filmi gösterime giriyor. İzlemek için sabırsızlanıyorum. Bu seferlik önce filmini izleyecek sonra kitabını okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi için bende çok heyecanlıyım ^_^
      Kitabını da kesinlikle okumalısın! :)

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...