24 Haziran 2015 Çarşamba

"Çöküş ve Yükseliş- Leigh Bardugo" Kitap Yorumu



Kitap Adı: Çöküş ve Yükseliş
Özgün Adı: Ruin and Rising
Kitap Yazarı: Leigh Bardugo
Çevirmen Adı: Ömer Mülazim
Sayfa Sayısı: 432
Yayınevi: Martı Yayınları



Arka Kapak

Hepimiz ölürüz ama
herkes bir amaç uğruna ölmez.

Güneşin Elçisi Alina, Karanlıklar Efendisi'yle yaptığı son savaştan mağlubiyetle ayrıldıktan sonra yeraltındaki tünellere, Beyaz Katedral'e sığınır. Oldukça zayıf düşmüştür ve güneş ışığı olmadığı için de gücünü çağıramamaktadır. Tek çare, eski haline kavuşana kadar Apparat'ın dediklerini yapmaktır. Ancak Malyen ve Grishaların gizli bir planla Apparat'ı kontrol altına alması, Güneşin Elçisi adına mücadeleyi daha da zora sokar.

Alina'nın şimdi, Karanlıklar Efendisi'ni alt etmesi için gereken tek gücün anahtarı olan ateşkuşunu bulması gerekmektedir. Peki üç büyüteci bir araya getirdiğinde, Karanlıklar Efendisi'yle yüzleşerek Karanlıklar Diyarı'nı yok edecek kadar kuvvetli olabilecek midir?




Benim Yorumum


   Ya M.Ü.K.E.M.M.E.L.D.İ. Mükemmel ötesiydi. İçimi dağladı resmen. Ya kadın öyle son mu yapılır? Öyle ters köşe mi yapılır? Öyle hörkürücesine ağlatılır mı!! Tüm seri boyunca Malyen'den nefret ettirtip son kitapta pat diye sevdirtilir mi!!!! 

    Şu an kocaman bir uyarı çekme isteği duyuyorum. Kalbi olanlar okumasınlar. Yeminlen. Hık deyip gidersiniz. 

   Leigh bir ters köşe yaptı anlatılmaz yaşanır. Ya etkisi şimdiye geçmiştir diyordum, yok gayet hala eski yerinde duruyor. Arka kapak yazısını yazarken yine bir kötü oldum böyle.

   Neyse azıcık kitabın içeriğinden bahsedecek olursak;
  Alina Karanlıklar Efendisi ile çarpışmasından mağlubiyetle ayrılmıştı. Sonra da Beyaz Katedral'le götürülmüştü. Bolca küfür ettiğim Apparat yani sevgili papaz, Alina'yı tıktı Katedral'e herhangi şey yapmasına izin vermiyor. Zavallım Alina'da zaten yerin kim bilir ne kadar altında güneş ışığına ulaşamadığı için ne gücüne ulaşabiliyor ne de iyileşebiliyor. Açıkçası Alina'yı bu kadar çaresiz durumda görmek sinirimi bozdu. Tabi daha sonra 'ufak' bir oyun düzenlenip Alina ve yandaşları Beyaz Katedral'den kaçıyorlar. Ve sonrasında asıl zorlu süreç başlıyor; ateşkuşunu bulup büyüteç döngüsünü tamamlamak ve Karanlıklar Efendisi'ni yenmek. 

  O değilde acaba Alina, Karanlıklar Efendisi'nden kaçmasaydı, onun yanında olsaydı, Karanlıklar Efendisi'nin tabiriyle 'Alina Karanlıklar Efendisi'ni dengeleseydi' Karanlıklar Efendisi daha iyi biri olur muydu? Pardon düzeltiyorum. Daha iyi biri gibi gözükür müydü? Çünkü bence zaten iyi biri. Sadece Ravka'ya hükmetme isteğini gerçekleştirirken oldukça yanlış anlaşılıyor. Yani bir de onun açısından bakmak lazım; en güçlü kişi sensin ama devamlı birilerinin emri altındasın. Ayy ben o kralı gece uykusunda boğardım herhalde. Zaten bu kitapta Karanlıklar Efendisi'nin geçmişi hakkında bir sürü şey öğreniyoruz. Karanlıklar Efendisi'nin adını öğreniyoruz. Karanlıklar Efendisi'ni daha iyi anlıyoruz anlayacağınız.
  
  Her neyse kitaba dönelim. Ne diyorduk? Asıl zor kısım başlamıştı. Alina bu yolda büyük fedakarlıklar yapıyor. Aslında tüm karakterler büyük fedakarlıklar yapıyor. Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim; Alina olgunlaşmış, Malyen bencilliğinden vazgeçmiş. Ya aslında tüm karakterler tam olamaları gerektiği gibi olmuşlar. 

 Ayrıca bu kitap diğer iki kitaptan çok daha akıcı. Ya aslında seri çok güzeldi. Serinin bende çok ayrı bir yeri oldu son kitapla. Seri her kitapta kendini biraz daha geliştirmişti. Son kitapta da bombayı patlattı zaten. 

 Hani olur da seriyi okumakta tereddüt ediyorsanız, etmeyin. Hemen, alın ve okuyun.

7 yorum:

  1. tamam okuycam not aldım. yorumunu okurken bile heycanlandım yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. N'apıyım ama ya çok güzeldi :))))))

      Sil
    2. üç kitap de mi en kısa zamanda okuycam. bi de listende vardı ya fantastikler bakalım :)

      Sil
    3. Evet üç ilk kitap gölge ve kemik ikincisi kuşatma ve fırtına üçüncüsü de çöküş ve yükseliş :)

      Sil
  2. dr de bulamadım ya bitmiş herhalde ama alcam başka kitapçıdan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi ya üzüldüm bak şimdi :) Neyse inşallah bulursun kısa zamanda :))

      Sil
  3. Gölge ve Kemik bende vardı ama serisi olduğunu bilmiyordum. Seriyi öğrenince bi heyecan yaptım ki anlatamam. Hemen ikinci kitabı sipariş edip başladım. (2. kitaptan önce gölge ve kemiği hatırlama amacı ile bidaha okudum) 2. kitap bitince 3. kitabın siparisini verdim ama tedarik surecine girdiği için bi 3 hafta bekledim ama 3. kitap da 1 haftada bitti. :D

    ----- Spoiler İçerir-----

    Neyse konuya dönecek olursak bi son bu kadar mı beter olur ya içim gitti diğer Grisha'lara noldu diye. Zoya acaba kendine bir eş buldu mu? Genya & David ikilisi ile Nadia & Tomar'a noldu? Tolya napıyo? Özellikle Misha'nın annesinin bulunmasını istemiştim. Anne demişken anladık Alina filan yetim de ailelerini öldüren savaştan bi amcası veya dayısının sağ kurtulup seride gelmesini beklemedim değil. (ki gelseydi de fena olmazdı bence annesi ile babasını da merak ettim kızın) Onu bunu bırak beni en çok Harshaw'un ölümü üzdü. (baya üzdü) "Oncat'e nolcak şimdi?" diye düşündüm ve her düşündüğümde ikisini gözümde canlandırıp gözlerim doluyo boğazım düğümleniyo. Harshaw'ı çok sevmiştim deli dolu bi karakterdi ve en çok onun ölümüne korkmuştum ve korktuğum da maalesef başıma geldi.. Alina son savaşta onu yerde yatarken görmüştü ya ben de bayıldı filan sanmıştım belki de ummuştum ama sonra belli oldu. :( Ne zaman etkisinden çıkarım bilmiyorum ama hiçbir zaman unutmayacağım bir seri olucak.

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...