15 Eylül 2014 Pazartesi

"Alaska'nın Peşinde-John Green" Kitap Yorumu




Kitap Adı: Alaska'nın Peşinde
Özgün Adı: Looking for Alaska
Kitap Yazarı: John Green
Çevirmen Adı: Banu Talu
Sayfa Sayısı: 320
Yayınevi: Pegasus Yayınları


Arka Kapak

İlk içki
İlk şaka
İlk dost
İlk aşk
son sözler


    Miles Halter, ünlülerin son sözlerine bayılan, sıradan bir gençtir. Evdeki güvenli hayata katlanamadığından François Rabelais'nin ölmeden hemen önce "Büyük Belki" olarak betimlediği bilinmezliğin ne olduğunu bulabilmek için yatılı okula yazılır. Onu Culver Creek Lisesi'nde aralarında Alaska Young da olmak üzere pek çok şey beklemektedir. Zeki, komik, son derece seksi ama bir o kadar da perişan halde olan Alaska, Miles'i kendi labirentine sürükleyecek ve "Büyük Belki" arayışında ona yol gösterecektir.

Michael L. Printz Ödülü'ne layık görülen Alaska'nın Peşinde, bir hayatın başka bir hayat üzerinde ne kadar kalıcı izler bırakabildiğini muhteşem bir dille anlatıyor. Pek çok ödül sahibi John Green'in bestseller olan bu kitabı, çağdaş kurgu kitaplar arasında çığır açan yepyeni bir ses.





Benim Yorumum
    

     Ya ne denir bilemiyorum. Galiba bu kitaba uygun sıfat yok. En basit kaçanı söyleyeyim; muhteşemdi. Bir John Green eseri. Bu adam, yok yani böyle bir şey. Adamın hayata bakış açısını seviyorum. Hatta sevmek yetmez aşığım. 
    John'un diğer kitabı Aynı Yıldızın Altında ile ufak bir kıyaslama yapacağım. Alaska'nın Peşinde çok çok daha muhteşemdi. Tamam Aynı Yıldızın Altında'nın ayrı bir havası var. Piyasaya bomba gibi düştü falan ama o kitap bombaysa bu füze falandır herhalde. 

    Miles diye bir çocuk var. "Büyük Belki"yi aramak için yatılı bir okul olan  Culver Creek 'e gidiyor. Orada da Albay, Alaska, Takumi tayfasıyla arkadaş oluyor. Okulun en şakacı ve en kural bozan tayfasıyla arkadaş olmak bol miktarda eğlencede getiriyor tabi. 
   Ya şu spoilder işinden cidden nefret ediyorum. "Aman heyecanı kaçmasın" diye az buçuk bir şeyler anlatmak. Burnunuzun ucuna kadar profiterolü getiriyor, koklatıyor,gösteriyor sonra geri çekiyoruz. "Yılın fake kini atanlar kitap yorumlayanlar bence.

   Neyse. Kitap başlıkları önce bir geri sayımla başlıyor. şu kadar gün öncesi. Sonra bir de sonrası var. Şu kadar gün sonrası. Büyük trajedik bir olay var bu önce-sonranın ortasında. Kitabın sonunda ne olacağını bilmeme rağmen cidden üzüldüm. Bu adam böyle yapıyor işte. 

   Bir de karakterlerden bahsetmek istiyorum. Miles'i sevdim. Albay'ı sevdim. Takumi'yi eh işte, biraz uyuz geldi. Alaska'yı en başlarda gerçekten hiç sevmedim. Devamlı arkasından pis kaltak diyip durdum. Kendini gizemli gösterme havaları falan. Ayhh!  Hatırlayınca kitapta ki tüm Alaska isimlerini karalayasım geliyor ama sonradan ısındım kıza. Cidden çok zor zamanlar yaşamış. Fakat yine de fazla sevmiyorum. 
  Bir de kitabın şöyle bir yanı var. Kitaptan her türlü kendinize ait bir şeyler buluyorsunuz. Hiç olmadı bi karakteri çevrenizdeki ne benzetin. Melesa ben Kartal'ı (okul müdürüydü galiba) bizim okulda ki müdür yardımcısına benzettim. Fiziksel özellikleri aynı olmasa bile davranışlarını o kadar benzettim ki benim gözümde Kartal'ın kitaptaki ile alakası yok :D 

   Sonuç olarak OKUYUN! Kesinlikle Aynı Yıldızın Altında'dan çok çok daha güzel. OKUYUN. 
    

12 yorum:

  1. Ya bu kitabın bende çok ayrı bir yeri var,ben de Aynı Yıldızın Altında'dan bile daha çok seviyorum.John'un kalemine,zekasına hayranım.Hazel'in dediği gibi,alışveriş listesi yazsa bile okurum o derece :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de Aynı Yıldızın Altında dan kat kat daha güzel. Adamın zekasına ise laf yok. Zekasını geçtim hayata bakış açısı bile çok iyi :))

      Sil
  2. Yine sonu kötü bitiyor değil miii? :((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne söylesem spoilder olur şimdi :/ Bilemedim şimdi ne diyeceğimi :D Ama John tarzı işte gerçek olan güzel sonlar yazar :D

      Sil
  3. Ben okuduğumda hiç beğenmemiştim özellikle de aynı yıldızın altındadan sonra.Özellikle ...gün sonra kısımlarından sıkıldım.Kitaptaki hiçbir karakterle de bağdaştıramadım :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm üzüldüm bak. Oysaki ben cidden çok sevmiştim :(

      Sil
  4. heeey baksan yaaa, melez yazarının yeni kitabı çıktııı. dün gördüm dr de. beni sevmeyi unutma idi galiba adı. hemen dedim sen aldın mı acabaaa :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni çıkan Hep Seni Bekledim ve Direniş var ama daha ikisini de alamadım :(

      Sil
    2. hımm ay doğru hep seni bekledimdi galiba :)

      Sil
  5. heeey biliyon muuu alaska diye bi çizgi roman var gördüm sahaf festivalindeee beyoğlundaa git kaçırmaaa, bi dee ama son öykü sevdin mi bana neeee :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç duymadım o çizgi romanı bi bakarım :D
      saat 6'da geliyorum zaten eve ne beyoğlusu :D
      Sevdim öykünü beğendim ya hatta :D Ama ne yorum yazsam bi türlü bilemiyorum o yüzden beğenmekle yetiniyorum genellikle :DD

      Sil
  6. heey sevindim işte. kaybolma taam mıı. :))) biliyom beğendiğiniii :)) tişkürler. sesini duymak istedim de işteee ondaaan bana neee :)))

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...