6 Haziran 2015 Cumartesi

"İlk Aşk-John Green" Kitap Yorumu





Kitap Adı: İlk Aşk
Özgün Adı: An Abudance Of Katherines
Kitap Yazarı: John Green
Çevirmen Adı: Çiçek Eriş
Sayfa Sayısı: 316
Yayınevi: Pegasus Yayınları


Arka Kapak


V. Katherine erkeklerin iğrenç olduğunu düşünüyordu
X. Katherine sadece arkadaş olmak istedi
XVIII. Katherine onu bir e-posta ile terk ett.
K-19 kalbini kırdı

Konu ilişkiler oldu mu, Colin Singleton'ın tipi Katherine isimli kızlar... Ve konu Katherine isimli kızlar oldu mu, Colin her seferinde terk ediliyor. Tam sayı vermek gerekirse on dokuz kere.

Bir yol macerasına atılan, evden kilometrelerce uzaklıktaki bu anagram aşığı hali harap, üstün zekalı gencin cebinde on bin dolar, peşinde kana susamış bir yaban domuzu ve hemen yanında televizyon bağımlısı şişman dostu vardır... Ama bir tane bile Katherine yoktur.

Yarattığı formülle tüm romantik ilişkilerin geleceğini hesaplamayı uman Colin, Katherine öngörülebilirliği Teoremi'ni ispatlamak için debelenmekte, tüm Terk  Edilenler'in öcünü almanın ve sonunda kızı kapmanın peşindedir.

Aşki dostluk ve ölü bir Avusturya-Macaristan arşidükü, insanın kendisini yeniden keşfetmesini konu alan bu çok katmanlı romana şaşırtıcı bir son ve sıcacık bir yön katıyor.


Benim Yorumum

Açık ara, en beğendiğim John Green kitabı. Alaska'nın Peşinde sen kusura bakma ikinci sıraya düştün. Kağıttan Kentler hala az beğenilenlerin arasında yerini koruyorsun üzgünüm.

 Aslında arka kapağı kopyala yapıştır yapsam yeridir. Çünkü konuyu gayet güzel özetlemiş.

 Colin bir üstün zekalı. Küçükken yaşıtlarının çok çok önünde ancak büyüdükçe fark ediyor ki yaşıtları ona yetişmiş. O da bir farkındalık yaratma arayışına giriyor. Bu arayış; "İlişkinin Nasıl İlerleyeceğini Hesapla" formülü gibi bir şey.

 Bu formülü bulma çabasının bir diğer nedeni ise 'Katherine'ler.  Adam tamı tamına ON DOKUZ kere Katherine isimli kızlar tarafından terk edilmiş. 

 Colin K-19 tarafından terk edilince Hasan'ın da teşviki ile bir yol macerasına atılıyorlar ve ta ki Avusturya-Macaristan Arşüdükü'nün mezarına denk gelene kadar durmuyorlar ve daha sonra da ufak maceraları başlıyor. 
 John bu kitabında ufak bir değişiklik yapıp, ağlatma faaliyetlerine son vermiş. Bol miktarda gülümseten, fazlasıyla eğlendiren ve dolusuyla da bilgi veren bir kitap olmuş. Mesela; pi sayısından bir cümle(sf87), Edison hakkında birkaç bilgi (sf152), televizyonun icadı (sf166), arılar (sf235), Karpuz Çekirdeğini Tükürme Dünya Rekoru (sf265) gibisinden bilgiler. Bu arada bunlar sayfanın altındaki açıklama kısmında yazıyor. Bu yazılanlardan "değişik bilgiler kitabı" sonucunun çıkarılmasını istemem.

 Ayrıca çevirmende çok iyi iş çıkarmış. Bol anagramlı bir kitabı çevirmek hiç kolay olmasa gerek. Dilini bozmadan, çok iyi çevirmiş. Bol teşekkürü ve tebriği hakkeden bir çevirmen bence.

Bu arada yorumladığım diğer John Green kitaplarına göz atmak isteyenler için;

5 yorum:

  1. Hiç denemediğim bir yazar. Özellikle kapağı çok güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle denemelisin :) Alaska'nın Peşinde ile başlamanı öneririm, Aynı Yıldızın Altında da olabilir ama onu ilk önce araştır istersen :))

      Sil
  2. Hiç denemediğim bir yazar. Özellikle kapağı çok güzel. :)

    YanıtlaSil
  3. heeey tatil geldi de miiii artık mutlu musuuun :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemde çoook :DD En azından artık blog boş kalmıycak :DD

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...