1 Eylül 2014 Pazartesi

"Demir Kız-Julie Kagawa" Kitap Yorumu



Kitap Adı: Demir Kız
Özgün Adı: The Iron  Doughter
Seri Adı: Demir Periler (#2)
Kitap Yazarı: Julia Kagawa
Çevirmen Adı: Zeynep İyigün
Sayfa Sayısı: 411
Yayınevi: Pegasus Yayınları


Arka Kapak
Hayatı boyunca hiçbir yere uyum sağlayamamış yarı insan, yarı peri Mehgan, Prens Ash'in kayıplara karıştığı Kış Divanı'nda tutsaktır. Demir perileri yendiğini sanan genç kız, Mevsimler Asası'nın Tekinsiz Divanı'ndan çalınmasıyla, savaşın daha yeni başlayacağını anlayacaktır.
Savaş çanlarını susturmak ve masumiyetini kanıtlamak için peri ve fani dünyaları arasında mekik dokurken büyü gücüne anlayamadığı bir nedenle erişemeyen Meghan'ın tek silahı zekasıdır. Ancak demir gibi bir irade geliştirirken bile fazlasıyla insanı olan kalbindeki özlem fısıltılarını duymazdan gelemeyecektir.
Bu yolculuğunda Meghan'a tanıdık isimler ve yepyeni tuhaf karakterler eşlik ediyor.

Fani dünya bensiz dönerken Kış Divanı'nda tutsağım. Zaman algımı yitirdim. Demir Divan'da keşfettiğim büyü gücümü kullanamıyorum ve Ash kayıplara karıştı.

En azından Demir perileri yendiğimi sanıyordum...
Ta ki Mevsimler Asası çalınana kadar
&
Onu geri alacağım.


Benim Yorumum
 Yoruma başlamadan söyleyimde ilk kitaptan haliyle spoilderler var.
  
  Demir Kız ilk kitaptan çok çok çok daha güzel ve akıcıydı. Belki çevirmen değişikliğindendir. Çünkü ilk kitaptan daha cesur çeviriler vardı.Bilemiyorum. Ama kesin bildiğim şey ilk kitaptan çok daha iyi olduğu.
 Biraz konusuna değinelim.
 İlk kitabın sonunda Ash, Meghan'ı Tekinsiz Divanı'na yani Mab'a götürmüştü. (Pis kaltak bu kadından cidden nefret ediyorum. Kendini bi halt sanıp dinleyip, doğru dürüst yargılamadan bir sonuca ulaşması kitap boyunca beni en sinir eden şeydi. "Lan bi dinle! Bi dinle" diye kriz geçiricektim.) Ash, kızı Mab'a götürdü götürmesine ama kendisi kayıplara karıştı. Mab onu görevlendirmiş falan filan. Burada da Meghan'a sinir oldum. Ash ona kırk defa "Kış Divanı'nda seni koruyamam, Mab ne derse yapmak zorundayım, benden bir şey bekleme" dedi ama Ash'le Mab'in önünde karşılaştıklarında "Neden bana karşı kayıtsız kaldı bu şimdi?" diye düşünmesi beni deli etti. Tabi daha sonra daha mantıklı düşünen birine dönüştü. 
   Her neyse.  Arka kapakta Mevsimler Asası denilen bir asadan söz ediliyor. Ondan bahsedeyim. Mevsimler Asası, mevsimlerin değişmesini sağlayan cisim gibi düşünülebilir. Mesela mevsim yazken Yaz Divanı'nda, kışken de Kış Dıvanı'nda kalıyor. Eğer denge bozulursa da çok kötü sonuçları oluyor ki bunu Mevsimler Asası Kış Divanı'ndan çalındığında Dünya üzer,nde ki etkilerini görebiliyoruz. 
   Kitabın genel olarak konusu bu. Çalınan Mevsimler Asası ve Meghan ile tayfasının onu kurtarma çabaları.
  Ama bu kitapta Ash daha çoktu. (Puck'la ilgili bir şey söyleyemiyorum. Ağır spoilder :DD) Puck'tan kopup, Ash iyi çocuk ya dememe yeticek kadar çoktu -ki Ash'i hiç sevmediğimden Demir Kral'da bahsetmiştim. 
   Ve kitabın sonu tam bir "dadada dannnn" anıydı. Arka fondan davul sesleri falan yükseldi ve ben "Oha, Bu... bunu Ash mi yaptı? O odun, o kütük mü? Çocuğu içinde ne cevherler varmış bak sen" oldum. Julie yine dehşet bir finalle kapanış yaptı. Sanırım üçüncü kitabı da Demir Kız'ın sonu için okuyacağım. 
   Biraz da alıntılar.

"Fundalıkta fani dünyadaki her kapıya çıkan bir hat vardır. Los Angles'teki striptiz kulübünden tut da bir çocuğun odasındaki dolaba kadar." (sf.172)

"Goblinlere, cinlere, öcülere ve acımasız et yiyici atlarla başa çıkabilirim fakat devasa örümcekler başka bir meseleydi" (sf. 177 Meghan)
 Bu kız benden cidden. Goblinmş, onu bunu yiyen canavarmış,  Kaboltmuş vız gelir tırs gider. (görürce dört nala, çığlık ata ata kaçtı) Ama örümcek? Yok ben almayayım. (Görünce -ki sık sık görüyor- etrafında kim varsa koşup "Al ve dışarı at ama sakın öldürme!" diye yanına çağırıp en az 2 metre uzaklaştı. Eğer devasaysa korkudan öldü.)

 "Aman Tanrım, bu bayağı saçma ve psikopatlık derecesinde sahiplenici bir cümle olmuştu." (sf. 351 Meghan)
 Söylemeden geçemeyeceğim. Aman Tanrım lafına çok uyuz oluyorum. Türkçe'ye cidden gitmiyor o kelime. Yabancı dillere yakışıyordur belki sadece İngilizce ve Almanca halini duydum ve onlara cidden yakışmıştı. Zaten birbirine yakın diller. Her neyse paragrafın amacı bu değildi. Paragrafın amacı; Türkçe'ye "Aman Tanrım!" hiç yakışmıyor bence demekti.





   





13 yorum:

  1. bu demir serisini merak ettim doğrusu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk kitap biraz saçmalık olsa da iyi seridir :DD

      Sil
  2. ay bilemedim.

    bak melezi okucam senden gördüğüm. bi de geçen gün yazmıştın. başkalaşmalar.
    bi de garwood var şimdi.
    oyunbaz da var.
    seri olmayanlardan söle de okuycam taam mi.
    en sevdiklerini sölee.
    :)
    mimi de unutmadım.
    çok zor mim ama düşündüm de bulamadım daha :)
    bi deee, metro blues yazıma yorum yapmıştın ya, bak o yazıda, yorumlarda, aslı seymenin yorum yanıtlarında yine sen varsın işte bana neeee :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri olmayanlar dedin de bulamadım bak şimdi :D Daha çok tekli kitap okumalıyım sanırım :D
      Başlayanlar da seri. İkinci kitabının adı da Sonlayanlar.
      Robin LaFevers'in Ölümcül Merhamet var. Aslında seri ama unuttu herhalde DEX. Çıkmadı diğer kitapları. Onu da tekten sayabilirsin. Diğer iki kitap arkadaşlarını anlatıyormuş çünkü.
      Yazarken aklıma geldi de Güllerin Fısıltısı diye bir kitap vardı kütüphaneden almıştım. Okurken çok beğenmiştim ama konusu şimdi yarım yamalak aklımda. Ona da bi bak istersen :D
      Mime gelince de sen Deepsin bulursun bişeyler :D Merakla bekliyorum :D
      Yoruma da baktım. Yeni blog keşfetmiş oldum yazılarını da okuycam şimdi :D Bitanesin Deep :D

      Sil
    2. tamambari serilerden okuyim tımıms :) başlayanlar sonlayanlar iyimiş :) mim haftasonu düşünüyüm :) aslı seymen kitap tarzı sana benziyo ya. potterı okudu ya geçen gün iştee :) ay sen de bi tanesin kii :)

      Sil
    3. Bak şimdi aklıma geldi. Samatha Young'un Dublin Caddesi ile Jennifer L. Armentrout'un Kış Güneşi de var :D Onlarda iyi kitap ama Dunblin Caddesi'ni daha çok seviyorum :D

      Sil
    4. temams. ya bi sadece dex alışverişi yapıyim ben yaaa :)

      Sil
  3. ay hadi olsun ya hadiii seneye yaza az kaldı yaaa :)))

    YanıtlaSil
  4. İlk kitabını almama rağmen nedensiz bir şekilde kitaplığımda bekletiyorum bu seriyi.Seri tamamlanınca başlayacağım sanırım :D Yorum için teşekkürleeer,bloguma beklerim ^^ nazlikitaplik.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baktım bile bloguna :))
      Seri için de kitapsız kaldığın bir aralar okumalısın bence :D

      Sil
  5. Merhaba canım, bloğunu yeni keşfettim. Ben bu kitabı okuduğumda şoktan kafayi yemiştim. Hele son sahne ;) Bu seriyi çok seviyorum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ^_^ Hoşgeldin :DD
      Haklısın son sahne kesinlikle kafayı yedirtecek kadar güzeldi :D

      Sil

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...